top of page
Zoeken
  • annemarie836

Duurzame inzetbaarheid (deel 1)

Bijgewerkt op: 29 apr. 2019

Duurzame inzetbaarheid, een term die je de laatste jaren dagelijks tegenkomt. Wat is dat nou en hoe zorg je er voor dat je duurzaam inzetbaar bent en blijft?


Vanuit de werkgever betekent duurzame inzetbaarheid het optimaal inzetbaar houden van medewerkers gedurende hun hele arbeidscarrière, vanaf het moment dat zij beginnen met werken tot het moment dat zij uittreden door pensioen. Duurzame inzetbaarheid begint dus bij de start van de loopbaan.


Vanuit de werknemer betekent het hetzelfde, maar vaak wordt er rond dit thema alleen naar de werkgever gekeken. En dat is opvallend want je bent als werknemer zelf eigenaar van je loopbaan en dus van je duurzame inzetbaarheid.


Duurzame inzetbaarheid is opgebouwd uit drie bouwstenen:

1. Werkvermogen: de balans tussen belasting en belastbaarheid. Het werk fysiek en mentaal goed aankunnen.

2. Employability: het verandervermogen en de ontwikkeling van de medewerkers.

3. Vitaliteit: energie (gezond) en passie (gedreven) van de medewerkers.


Duurzaam inzetbare medewerkers zijn fit, gepassioneerd en vinden hun werk leuk. Ze besteden aandacht aan hun professionele ontwikkeling en zijn fysiek en mentaal veerkrachtig en vaardig genoeg om hun werk succesvol uit te voeren. Ze blijven hierdoor tot het eind van hun carrière energiek, geïnspireerd en van grote waarde voor de organisatie.


Een aantal redenen waarom je je als werkgever en werknemer altijd met duurzame inzetbaarheid moet bezighouden:

1. De snel toenemende spanning op de arbeidsmarkt. Hoe houd je je talent in huis?

2. De technologische ontwikkelingen, zowel bij routinematig werk maar ook bij banen voor hoger opgeleiden. Door bijvoorbeeld automatisering ontstaan nieuwe banen en oude verdwijnen.

3. Langer doorwerken. De AOW-leeftijd blijft stijgen, daardoor is het noodzakelijk om te blijven investeren in opleiding, ontwikkeling en gezondheid van werknemers.

4. Duurzame inzetbare medewerkers zijn minder vaak ziek. Werken aan duurzame inzetbaarheid betekent ook dat werknemers meer plezier krijgen in hun werk, en minder werkdruk ervaren. Het verhogen van het werkplezier is een van de beste manieren om ziekteverzuim te verlagen. Autonomie in het werk, verbinding met collega’s en ruimte voor vakmanschap bevorderen het werkplezier en verminderen werkstress.

5. Hogere productiviteit. Gelukkige en gezonde werknemers zijn productiever (12%) en leveren ook een betere kwaliteit van dienstverlening en producten.

6. Dat leidt tot tevreden klanten.


Duurzaam inzetbaarheid betekent niet dat je je uitsluitend richt op je gezondheid. Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan dat. Wil je meer weten over dit thema? Wil je weten hoe je je eigen duurzaam inzetbaarheid kunt bevorderen? Of wil je dat als werkgever weten? Laat het me weten!

204 weergaven0 opmerkingen
bottom of page