top of page
Zoeken
  • lootsma

Wanneer kan ik kortdurend zorgverlof opnemen?

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2019

Wat is kortdurend zorgverlof

Werknemers hebben recht op kortdurend zorgverlof om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Zorgverlof is ook mogelijk voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden.

Je hebt recht op maximaal twee maal het aantal uren dat je per week werkt. Werk je 36 uur dan heb je recht op 72 uur kortdurend zorgverlof.

Voorwaarde voor het opnemen van kortdurend zorgverlof

Voorwaarde voor het opnemen van kortdurend zorgverlof is dat de zieke verzorgd moet worden en dat jij de enige bent die dat kan. Als iemand anders de zorg op zich kan nemen, bestaat er dus geen recht op kortdurend zorgverlof. Bijvoorbeeld ook niet als je kind in het ziekenhuis ligt. Dan heb je geen recht op kortdurend zorgverlof.

Financiën

Het kortdurend verlof wordt voor 70% van het salaris doorbetaald, tenzij je meer verdient dan het maximale dagloon zoals in de Coördinatiewet Sociale Verzekeringen is opgenomen. In veel cao’s en/of andere reglementen kunnen andere afspraken zijn aangemaakt, bijvoorbeeld aanvulling tot 100%.

Indien je tijdens het kortdurend zorgverlof ziek wordt, kun je het verlof beëindigen in overleg met je werkgever. Tijdens het kortdurend zorgverlof bouw je gewoon vakantiedagen op. Je werkgever mag het verlof niet aftrekken van de vakantiedagen.

Kan de werkgever zorgverlof weigeren?

De werkgever kan in principe het verlof niet weigeren, tenzij er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Het verlof mag niet leiden tot voor de werkgever ernstige problemen. Je werkgever zal moeten aangeven op basis waarvan hij het verlof weigert.

Bewijs

Je werkgever kan achteraf om een bewijsstuk vragen waaruit blijkt dat het zorgverlof noodzakelijk was. Bijvoorbeeld een doktersrekening of bevestiging van een afspraak met een arts.


121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Duurzame inzetbaarheid (deel 1)

Duurzame inzetbaarheid, een term die je de laatste jaren dagelijks tegenkomt. Wat is dat nou en hoe zorg je er voor dat je duurzaam inzetbaar bent en blijft? Vanuit de werkgever betekent duurzame inze

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page